De Geschiedenis van de hargervaart


Pieremachochels

De Passanthaven Hargervaart, gelegen in de gemeente Bergen, is een van de oudste “Jachthavens” in Nederland. De haven, gelegen aan de westelijke zijde van de Hargervaart, ligt verscholen in een unieke omgeving, onderaan de Slaperdijk met een weids uitzicht over de polders, dichtbij bos, duin en de zee. Ver voor de 2de wereldoorlog was de Hargervaart samen met de Hondsbossche vaart de vakantiehaven voor vele pieremachochels, afkomstig uit de Zaanstreek en Amsterdam. De boten werden aan beide zijden van de vaarten afgemeerd.
Men, de “bootjesmensen”, vierde vakantie met de koeien en de schapen op de loopplank. In de loop der jaren is er een hek voor de schapen geplaatst, de Hondsbossche vaart afgesloten vanaf de brug Belkemerweg en wordt er alleen nog afgemeerd aan de westzijde van de Hargervaart De laatste jaren liggen er boten uit heel Nederland en uit Duitsland voor een kortere of langere tijd in de haven. Men komt om te genieten van de Noord-Hollandse natuur en de absolute rust. De bezetting varieert gedurende het vaarseizoen (15 april - 1oktober).
In het voor- en najaar veelal wat oudere passanten, in de weekenden en tijdens de zomervakantie, een mix van jong en oud, vaak 3 generaties die van hun vakantie genieten. De omgeving biedt voor ieder wat wils: fietsen, wandelen, zwemmen, vissen of gewoon lekker niets doen. Het unieke van deze haven is dat het ondanks de hoge bezettingsgraad in het verleden niet vercommercialiseerd is.


Artikel 1 22 aug 2001 De Duinstreek. Artikel 2 22 aug 2001 De Duinstreek Artikel 3 22 aug 2001 De Duinstreek